Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Το φθινόπωρο του Godward


«Ο κόσμος δεν είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει και εμένα και τον Picasso»: αυτά τα λίγα λόγια απελπισίας έγραψε στο σημείωμα που συνόδευε την αυτοκτονία του το 1922 ο Άγγλος νεοκλασικιστής ζωγράφος John William Godward. Κανένα άλλο γραπτό του ή εικόνα του δεν έχει σωθεί. Η οικογένειά του ποτέ δεν συγχώρησε την αυτοκτονία του, όπως και ποτέ δεν του συγχώρησε την επιλογή του να γίνει ζωγράφος: έκαψε γι’ αυτό όλα του τα έγγραφα και κατέστρεψε όλες του τις φωτογραφίες που υπήρχαν στα οικογενειακά άλμπουμ.

Waiting for an answer (1889), Ιδιωτική συλλογή
Πιθανόν ο ζωγράφος απεικονίζει στα δεξιά τον εαυτό του

Τα ροδαλά κορίτσια του Godward με την πλούσια κόμη, ντυμένα με ρούχα σε έντονα χρώματα και γεμάτα πτυχές, μερικά από αυτά αέρινα και διάφανα που αφήνουν το λευκό κάλλος των σωμάτων να διαγράφεται ελεύθερα, σε πόζες αφύσικες αλλά ερωτικές, αναπνέουν μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρό, στατικό, στυλιζαρισμένο. Ένας αρχαίος (ελληνορωμαϊκός) πολιτισμός, φωτεινός, εξιδανικευμένος, ξαναζεί στους πίνακές του. Τι να πουν τα έργα του Godward, αυτού του προστατευόμενου του Sir Lawrence Alma-Tadema, σε μια εποχή που η μοντέρνα τέχνη αρχίζει να κερδίζει έδαφος; Οι δυο ζωγράφοι, «βικτωριανοί με τήβεννο» όπως τους χαρακτηρίζουν, κουβαλούν τη γεύση και το άρωμα ενός άλλου καιρού που όλο και περισσότερο υποχωρεί παραχωρώντας τη θέση του στη νέα εποχή του μηδενισμού και της θραυσματικότητας. Η τέχνη του Godward παύει να είναι δημοφιλής, ενώ ο ντανταϊσμός και ο υπερρεαλισμός εισβάλλουν κατακλύζοντας τα πάντα.
Όμως, την πιο γήινη εποχή του χρόνου την θέλουμε ρομαντική. Στον πίνακα που ο Godward ζωγράφισε το 1900 με τίτλο (Autumn) (Φθινόπωρο) μια μελαχρινή κόρη κόβει σταφύλι, το φρούτο του φθινοπώρου, από μια κληματαριά που την στεφανώνει.  


Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου