Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Πρωτομαγιάτικη ευχή


Την Πρωτομαγιά του 1561, ο Γάλλος βασιλιάς Charles IX, γιος της Catherine des Médicis, προσέφερε στις γυναίκες της αυλής του ένα μπουκέτο από muguet με τα εξής λόγια: «Quil en soit fait ainsi chaque année» (=μακάρι έτσι να είναι κάθε χρόνο). Έκτοτε, στη Γαλλία, αυτή η συνήθεια καθιερώθηκε και επιβιώνει μέχρι σήμερα: οι άντρες, την ημέρα της Πρωτομαγιάς, προσφέρουν στα κορίτσια αυτά τα αρωματικά μπουκέτα για καλή τύχη. Μάλιστα, τον 20ό αιώνα, το muguet αντικατέστησε το λουλούδι της αγριοτριανταφυλλιάς, συνδεδεμένο ως τότε με τη γαλλική αριστερά, ως σύμβολο και της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο Charles IX ζωγραφισμένος 
από τον François Clouet (1563)

Αυτό το ταπεινό φυτό με τα κερώδη, λευκά άνθη, όμοια με καμπανούλες, που ταξινομείται με το επιστημονικό όνομα Convallaria majalis, σχετίζεται με πολλούς μύθους. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία δημιουργήθηκε από τον Απόλλωνα που το χρησιμοποίησε ως φυσικό χαλί για να μην πληγώνουν τα πόδια τους στο κακοτράχαλο όρος του Ελικώνα οι Εννέα Μούσες του. Στη χριστιανική παράδοση είναι γνωστό ως Our Ladys tears (=Δάκρυ της Παναγιάς), επειδή λέγεται ότι φύτρωσε από τα δάκρυα της Παναγίας για τη σταύρωση του γιου της, ενώ άλλοι λένε ότι γεννήθηκε από το αίμα του Αγίου Λεονάρδου, όταν πληγώθηκε στη μάχη του με τον δράκοντα κοντά στο δάσος Horsham. Η άνοιξη έρχεται πάντοτε μαζί του. Τα αηδόνια πρωταρχίζουν το τραγούδι τους, όταν το αέρινο λουλουδάκι απλώσει το άρωμά του.


Στον πίνακα του Franz Xaver Winterhalter, με τίτλο 1 of May 1851 (1η Μαΐου 1851), ο Δούκας του Wellington προσφέρει δώρα στη Βασίλισσα Victoria και στους δύο πρίγκιπες, Albert και Arthur. Είναι η μέρα που ο πρίγκιπας Arthur έχει το γενέθλιά του, το ίδιο και ο Δούκας του Wellington, και, επιπλέον, ανοίγει η Crystal Palace Exhibition (το Crystal Palace διακρίνεται στο βάθος του πίνακα), ή απλούστερα Great Exhibition, η πρώτη γενική διεθνής εμπορική έκθεση, παράδειγμα προς μίμηση για πολλές μετέπειτα ανάλογες εκθέσεις. Ο πρίγκιπας Arthur κρατάει στο χέρι του ένα κλωνάρι muguet.


Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου