Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Rapounzel


Το 1634, o Ναπολιτάνος παραμυθάς Giambattista Basile δημοσίευσε μία ιστορία με τον τίτλο Petrosinella 1698, την οποία χρησιμοποίησε μια κυρία της γαλλικής αυλής, η Charlotte-Rose de Caumont de la Force, το 1698, ως βάση για τη δική της ιστορία με τίτλο Persinette (Μαϊντανούλα). Μια, γυναίκα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, επιθυμεί μανιωδώς να τρώει μαϊντανό (persil), συνήθεια από την οποία πήρε το όνομά της η κόρη που γεννήθηκε.


Το 1812, οι Γερμανοί αδελφοί Grimm , στη συλλογή παραμυθιών τους με τίτλο Childrens and Household Tales (Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια), δημιουργούν τη Rapunzel, την κόρη με τα υπέροχα μακριά μαλλιά της οποίας η μητέρα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λιγουρεύτηκε να φάει γλιστρίδα (rapunzel, στα γερμανικά) που ο σύζυγός της έκλεβε από τον γειτονικό κήπο μιας μάγισσας, φοβούμενος ότι, αν η γυναίκα του στερηθεί την αγαπημένη της τροφή, θα πεθάνει. Όμως, η μάγισσα τον αντιλήφθηκε και, για να του επιτρέψει να συνεχίσει να προμηθεύει τη γυναίκα του με το αγαπημένο της έδεσμα, ζήτησε σε αντάλλαγμα το παιδί που θα γεννιόταν. Όταν το κοριτσάκι γεννήθηκε, η μάγισσα το πήρε και στα δώδεκα χρόνια του το έκλεισε στον πιο ψηλό πύργο του κάστρου της απ’ όπου ήταν αδύνατον να δραπετεύσει ή να έρθει σε επαφή με κάποιον άνθρωπο. Πόρτες και παράθυρα δεν υπήρχαν καθόλου, εκτός από ένα μικρούλικο παράθυρο, από το οποίο η πανέμορφη Rapunzel έριχνε τα πλούσια μαλλιά της για να μπορεί η μάγισσα να σκαρφαλώνει στον απρόσιτο πύργο της. Ωστόσο, τον δρόμο για τον πύργο βρήκε κι ένα βασιλόπουλο που, περνώντας από το γειτονικό δάσος, άκουσε τη Rapunzel να τραγουδάει και την ερωτεύτηκε παράφορα. Η αφέλεια, όμως, της κοπέλας αποκάλυψε το μυστικό. Τα όμορφα, χρυσά μαλλιά της κόπηκαν και η ίδια αφέθηκε να πεθάνει μόνη και έρημη στο δάσος. Η μάγισσα βοήθησε το βασιλόπουλο να ανέβει στον πύργο χρησιμοποιώντας την πλεξίδα του κοριτσιού, ενώ εκείνος, μόλις έμαθε την τύχη της αγαπημένης του, πήδηξε από ψηλά και έπεσε σε έναν αγκαθωτό θάμνο από τον οποίο πληγώθηκε στα μάτια και έχασε το φως του. Περιπλανήθηκε για χρόνια στο δάσος, ώσπου, κάποια ημέρα, έφτασε εκεί όπου ζούσε φτωχικά η Rapunzel μαζί με τα δίδυμα παιδάκια της που είχαν γεννηθεί από τη σχέση της με το βασιλόπουλο. Τα δάκρυα χαράς που έτρεξαν γιάτρεψαν τα μάτια του και στο εξής έζησαν ευτυχισμένοι στο βασίλειό του.


Η ηρωίδα του παραμυθιού τόσο πολύ αγαπήθηκε που έγινε μέρος της pop κουλτούρας, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, βίντεο και animations, εμπνέοντας ποιήματα και πεζά, και δανείζοντας τον χαρακτήρα της σε κούκλες, με πιο διάσημη τη Barbie.


Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου