Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Fernando Pessôa


Ποιος είναι ο Fernando Pessôa; Ή, καλύτερα: ποιος από όλους είναι;
«Αγγλομανής, παθολογικά ντροπαλός και ταυτόχρονα αλαζόνας, ντυμένος πάντα στα σκούρα, κοσμοπολίτης και εθνικιστής, μυωπικός και οραματιστή, αιρετικός και διάφανος σαν σκιά, αποκρυφιστής και παγανιστής, ποιος είναι αυτός ο Pessôa»;


«Να ζεις σημαίνει να είσαι κάποιος άλλος», είναι τα δικά του λόγια, ανάμνηση της γνωστής φράσης του Arthur Rimbaud «Je est un autre» (=εγώ είναι είναι άλλος).
Ο Pessôa, ζώντας στα όρια της ανυπαρξίας ο ίδιος, δημιουργεί έναν μεγάλο αριθμό προσωπείων, ετερώνυμων ή ημιετερώνυμών του. Χαρίζει στον καθένα από αυτούς μία του πλευρά, πραγματική ή φανταστική, αυτό που είναι ή αυτό που θα ήθελε να είναι. Ο Bernardo Soares, o Alberto Caeiro, o Ricardo Reis, o Álvaro de Campos είναι κάποιοι από τους ετερώνυμους. Καθένας μια διαφορετική έννοια της ζωής και όλοι μαζί το ανεξερεύνητο μυστήριο της ύπαρξης. Αυτοί γράφουν δια χειρός Pessôa ή εκείνος γράφει με το δικό τους όνομα. Αυτοί γράφουν δια χειρός Pessôa ή εκείνος γράφει με το δικό τους όνομα;


«Αναρίθμητοι ζουν μέσα μας». Το λέει ο Ricardo Reis σε ένα από τα ποιήματά του και απηχεί το credo του Pessôa. Μια υπόσταση που χρειάζεται σωσίες για να αποκαλύψει τη ρευστότητα, την αποσπασματικότητα και την πολυδιάσπασή της.
Ποιος είναι ο Pessôa; Τα μόνα βέβαια πράγματα είναι η ημερομηνία της γέννησής του, το 1888, και η ημερομηνία του θανάτου του, το 1935. Ηλικία: 47 ετών. Ποιες αλήθειες μπορούν να πουν δυο ημερομηνίες για τη ζωή ενός ανθρώπου; Οι αλήθειες του Pessôa βρέθηκαν καταχωνιασμένες βαθιά σ’ ένα μπαούλο γεμάτο με 25.000 χειρόγραφα που ανακαλύφθηκαν και άρχισαν να μελετώνται μετά τον θάνατό του. Θάνατο από το ποτό, στο οποίο –ίσως- προσπαθούσε να ανακαλύψει έναν ακόμη εαυτό.


Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου