Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Τα Χριστούγεννα της Emma Woodhouse (Μέρος Α΄)


Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο Hartfield, στην οικία του κυρίου Woodhouse, όπου αυτός και η κόρη του Emma αναμένουν με ανυπομονησία τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας: την Isabella, τον σύζυγό της κύριο John Knightley και τα πέντε παιδιά τους. Η μεγαλύτερη κόρη του κυρίου Woodhouse ζει με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Όμως, παρότι μόλις 16 μίλια μακριά από την πατρική οικία, η οικογένεια Knightley αυτήν τη χρονιά έλειψε από το Hartfield πολύ περισσότερο, καθώς το φθινόπωρο επέλεξε για χάρη των παιδιών της τα θαλάσσια μπάνια.



Δέκα ημέρες θα μείνουν στο Hartfield και οι ετοιμασίες είναι πυρετώδεις. Την πρώτη κιόλας ημέρα που φτάνει η Isabella, μαζί με την οικογένεια γευματίζει και ο κύριος Georges Knightley, αδελφός του γαμπρού τους και στενός φίλος της Emma, του οποίου όμως οι συνετές συμβουλές δεν είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες από την κάπως ανεξάρτητη και ξεροκέφαλη Emma.

Η Emma και ο κύριος Knightley

Λίγες ημέρες νωρίτερα οι δυο φίλοι διαφώνησαν με αφορμή το μέλλον του νεαρού εφημέριου του Highbury κυρίου Elton. Η Emma τον φαντάζεται σύντομα αποκατεστημένο με την όμορφη αλλά «απροσδιορίστου» καταγωγής νεαρή προστατευομένη της, τη δεσποινίδα Harriet Smith. Πρόσφατη γνωριμία της Emma, η Harriet είναι όμορφη και γλυκιά, δεν διακρίνεται όμως για την ευφυΐα της. Η Emma πάλι φροντίζει να της καλλιεργεί τη ματαιοδοξία, ενώ επιπλέον της υποδεικνύει να αρνηθεί την πρόταση γάμου που της κάνει ένας νεαρός αγρότης, όχι πλούσιος αλλά έντιμος και μυαλωμένος, ο κύριος Robert Martin. O κύριος Knightley, από την πλευρά του, επικροτεί τον γάμο της Harriet με τον Robert, εκτιμώντας ως αδύνατη τη σύνδεσή της με τον εφημέριο, επειδή αυτός έχει κατά τη γνώμη του απολύτως κατανοήσει τη σημασία ενός ικανοποιητικού εισοδήματος που θα του απέφερε μια έξυπνη επιλογή συζύγου. Αυτό το πρώτο βράδυ των χριστουγεννιάτικων διακοπών με τη χαλαρή οικογενειακή ατμόσφαιρα στέκεται ιδανικό για τη συμφιλίωση της Emma και του κυρίου Knightley.

Η Emma και η Harriet

Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ φορτωμένες για την οικογένεια Woodhouse. Αποφεύγοντας να ξεβολεύουν τον γηραιό κύριο Woodhouse, οι νεότεροι βρίσκουν ευκαιρία να διασκεδάζουν: βόλτες στο Highbury για επισκέψεις σε φίλους, βραδινά δείπνα και ευχάριστες συζητήσεις ανάμεσα στον πατέρα και στις κόρες του.

Η Emma και ο κύριος Elton

Όμως, αυτό που όλοι περιμένουν είναι το δείπνο στο Randalls, στην κατοικία των Weston. Η δεσποινίς Taylor, η γκουβερνάντα των δυο κοριτσιών και αγαπημένη φίλη της Emma,  έχοντας πρόσφατα γίνει κυρία Weston, εννοεί να παραθέσει δείπνο για όλη την παρέα.
Και από αυτό αρχίζουν τα απρόοπτα.

Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες είναι από την τηλεταινία Emma σε σκηνοθεσία Diarmuid Lawrence, με την Kate Beckinsale στον ομώνυμο ρόλο, τον Mark Strong στον ρόλο του κυρίου Knightley, τη Samantha Morton ως Harriet Smith και τον Dominic Rowan ως κύριο Elton.

Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου