Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Τα Χριστούγεννα της Emma Woodhouse (Μέρος Β΄)


Και να που η μέρα φτάνει. 24 Δεκεμβρίου, με παγωνιά και πιθανότητα το βράδυ να χιονίσει. Αν επρόκειτο για άλλο σπίτι και για άλλη συντροφιά, η έξοδος θα είχε ματαιωθεί. Όχι όμως τώρα. Ακόμη και ο κύριος Woodhouse, που απεχθάνεται όσο κανένας άλλος να απομακρύνεται από την οικία του, δηλώνει ότι το κρύο δεν θα τον εμποδίσει να γιορτάσει την παραμονή των Χριστουγέννων στο σπίτι των Weston.
Οι άμαξες ετοιμάζονται και όλοι, ντυμένοι με τις καλές τους φορεσιές, άλλος με περισσότερο και άλλος με λιγότερο κέφι, άλλος γκρινιάζοντας κι άλλος όχι, επιβιβάζονται. Λείπει μόνον η Harriet, γιατί ένα κρυολόγημα την κρατάει στο κρεβάτι.


Η βραδιά στο Randalls κυλάει θαυμάσια. Δυνατή φωτιά, άφθονα κεριά, όμορφα στολισμένο σπίτι, πλούσια εδέσματα, γέλια, ευχάριστες συζητήσεις για απόντες φίλους, κυρίως για τον γιο από πρώτο γάμο του κυρίου Weston, τον κύριο Frank Churchill, ο οποίος σύντομα αναμένεται στο Highbury. Μια μόνο μικρή ενοχλητική λεπτομέρεια: ο κύριος Elton είναι μάλλον υπερβολικά αβρός προς την Emma, η οποία, αφενός, θα τον ήθελε κάπως πιο μελαγχολικό λόγω της ασθένειας και της απουσίας της Harriet, αφετέρου, δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό της τον εξωφρενικό ισχυρισμό του κυρίου Georges Knightley ότι ο εφημέριος είναι ερωτευμένος με την ίδια αντί με τη μικρή της φίλη.
Όμως, καθώς έχει φτάσει η ώρα του τσαγιού και ο κύριος Woodhouse δεν βλέπει την ώρα να επιστρέψει στο σπίτι του, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των πιο απαισιόδοξων σχετικά με τον καιρό. Το χιόνι είναι στρωμένο και ο άνεμος, που όλο δυναμώνει, θυμίζει ανεμοστρόβιλο.
Οι άμαξες ετοιμάζονται στο λεπτό. Αυτήν τη φορά η Emma θα ταξιδέψει με τη συντροφιά του κυρίου Elton, αφού ο γαμπρός της προτιμά να συνοδεύσει τη γυναίκα του και τον πεθερό του και ο κύριος Knightley προπορεύεται με το άλογό του.
Το κάπως παραπάνω κρασί που έχει πιει και η ελαφριά ζάλη που αυτό του έχει προκαλέσει κάνει τον κύριο  Elton πολύ τολμηρό. Ούτε λίγο ούτε πολύ εκφράζει τον έρωτά του προς την Emma και της ζητάει να γίνει γυναίκα του, αφήνοντάς την αποσβολωμένη, καθώς, εκτός των άλλων, υποστηρίζει με θέρμη πως ουδέποτε είχε φανταστεί τη Harriet, τόσο κατώτερή του σε επίπεδο, ως σύζυγό του, αλλά και πως όλες του οι φιλοφρονήσεις είχαν ως αποδέκτη την Emma, εκτιμώντας μάλιστα πως λάμβανε εκ μέρους της ιδιαίτερη ενθάρρυνση.


Αυτό το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων η νεαρή Emma Woodhouse νιώθει να κλονίζεται κάπως η αυτοπεποίθησή της για την εξυπνάδα κα τη διορατικότητά της.
Πόσα λάθη θα κάνει ακόμη για να γίνει μια ολοκληρωμένη και μυαλωμένη γυναίκα θα μας το πει η Jane Austen στη συνέχεια του μυθιστορήματός της.

Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου