Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Και φυλακισμένοι και σε δίλημμα (Μέρος Α΄)


Υποθέστε ότι ζείτε σε μια ολοκληρωτική κοινωνία. Μια μέρα, εντελώς αιφνίδια και προς μεγάλη σας έκπληξη, σας συλλαμβάνουν με την κατηγορία της προδοσίας. Συνένοχός σας, σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας, είναι κάποιος Χ., ο οποίος έχει επίσης συλληφθεί και κρατείται σε χωριστό κελί. Επιμένετε για την αθωότητά σας, όμως γρήγορα αντιλαμβάνεστε ότι οι αρχές δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια, θέλουν μόνο να καταδικάσουν κάποιον. 


Σας κάνουν, λοιπόν, την παρακάτω πρόταση:
  • Εάν ο Χ. δεν ομολογήσει τη συμμετοχή του ενώ εσείς ομολογήσετε και καταθέσετε εναντίον του, εσάς μεν θα σας αφήσουν ελεύθερο, ενώ ο Χ. θα καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκισης. 
  • Εάν ο Χ. ομολογήσει τη συμμετοχή του και καταθέσει εναντίον σας ενώ εσείς δεν ομολογήσετε, εσάς μεν θα σας επιβάλουν 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ εκείνον θα τον αφήσουν ελεύθερο.
  • Εάν και οι δύο ομολογήσετε τη συμμετοχή σας, θα καταδικαστείτε και οι δυο σε 5 χρόνια φυλάκισης.
  • Εάν κανείς από τους δυο σας δεν ομολογήσει, δεν θα υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία για να σας καταδικάσουν και έτσι οι αρχές θα σας κρατήσουν φυλακισμένους για 1 χρόνο, όμως μετά θα σας αφήσουν και τους δύο ελεύθερους.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί σάς ενημερώνουν ότι έχουν κάνει την ίδια πρόταση και προς τον Χ., με τον οποίο ωστόσο είναι αδύνατον να επικοινωνήσετε ώστε από κοινού να σχεδιάσετε τη δράση σας.
Σημειώνοντας ότι αυτό που πρωτίστως σας ενδιαφέρει είναι να μείνετε στη φυλακή όσο γίνεται λιγότερο, τότε πώς σας συμφέρει να ενεργήσετε; 
Θυμηθείτε ακόμα ότι πρόκειται για πρόβλημα που καθόλου δεν σχετίζεται με θέματα όπως: ατομική αξιοπρέπεια, ατομικά δικαιώματα κ.λπ. Το μόνο που μετράει είναι να υπολογίσετε με ακρίβεια τι σας συμφέρει περισσότερο.

Πηγή για την εικόνα:
https://www.floh.in/events/142

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου