Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Μεταξύ ουρανού και γης: κυνηγοί μελιού στα Ιμαλάια

Apis dorsal laborious. Είναι οι μεγαλύτερες μέλισσες στον κόσμο και ζουν αποκλειστικά στα Ιμαλάια,επειδή το φυσικό τους οικοσύστημα περιορίζεται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα. Οι φωλιές τους, πάνω σε απόκρημνα βράχια, είναι γεμάτες από μέλι πρώτης ποιότητας. Μέλι της άνοιξης, μέλι του φθινοπώρου. Μέχρι και 60 κιλά σε κάθε φωλιά. Και η τιμή του; Πέντε φορές μεγαλύτερη από την τιμή του συνηθισμένου μελιού. 
Gurung. Είναι το όνομα μιας φυλής του κεντροδυτικού Νεπάλ. Δύο φορές τον χρόνο οι άνθρωποι αυτής της φυλής, ακολουθώντας μια αρχαία παράδοσή τους, γίνονται «κυνηγοί μελιού». Κρεμασμένοι μεταξύ ουρανού και γης, σε μια τρομακτική εγγύτητα με τις μέλισσες και την πτώση, αφαιρούν μεγάλα κομμάτια από τις πολύτιμες κυψέλες, τα μεταφέρουν στα χωριά τους και βγάζουν το μέλι για να το πουλήσουν στις αγορές της Ασίας. Η πώληση του μελιού αποφέρει τροφή και χρήματα στη ριψοκίνδυνη φυλή.
Éric Valli. Είναι το όνομα ενός Γάλλου φωτογράφου, περισσότερο γνωστού ως σκηνοθέτη της ταινία Ιμαλάια, η οποία γυρίστηκε το 1999. Το 1987, ο Valli αποφάσισε να ακολουθήσει τους ανθρώπους της φυλής Gurung και να καταγράψει με τον φωτογραφικό του φακό τους απίστευτους άθλους τους στο κυνήγι του μελιού. Το ντοκυμαντέρ που ετοίμασε μαζί με τη Diane Summers, με τίτλο Honey Hunters of Nepal , κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο τύπου.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου