Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Προσοχή στα little grey cells!


33 μυθιστορήματα, 51 διηγήματα και 1 θεατρικό έργο της Αγγλίδας Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, πιο γνωστής ως Agatha Christie, της «βασίλισσας του αστυνομικού μυθιστορήματος», γραμμένα μεταξύ 1916 και 1975, έχουν για ήρωα έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, ένα παράξενο ανθρωπάκι που ακούει στο όνομα Hercule Poirot.


Βέλγος στην καταγωγή, κοντός, παχουλός, με κεφάλι σαν αυγό και με το πιο διάσημο μαύρο τσιγκελωτό μουστάκι, ντυμένος με σχολαστικότητα δανδή και έχοντας πάντοτε καλογυαλισμένα τα παπούτσια του. Τάξη και μέθοδος είναι το έμβλημά του και το μεγαλύτερο όπλο του στη διαλεύκανση του εγκλήματος είναι τα, εξίσου διάσημα με το μουστάκι του, μικρά φαιά του κύτταρα. Πομπώδης, εγωκεντρικός, ματαιόδοξος, κάπως γραφικός και με κάτι το εξεζητημένο και παλιομοδίτικο στη συμπεριφορά του, αλλά παρόλα αυτά έντιμος, δίκαιος και, κυρίως, έξυπνος –διαβολικά έξυπνος. Ίχνη, δακτυλικά αποτυπώματα, στάχτες από πούρα μέσα σε τασάκια, όλα αυτά που αποτελούν ενδείξεις για κάποιον σαν τον Sherlock Holmes, έχουν ελάχιστη σημασία για τον μικρόσωμο Βέλγο. Εκείνος δεν χρησιμοποιεί μεγεθυντικό φακό και δεν κρατάει ποτέ όπλο, αλλά εξετάζει προσεκτικά τη σκηνή του εγκλήματος και τον ενδιαφέρει η φυσιογνωμία του θύματος και η ψυχολογία του δολοφόνου. Του αρκεί να μείνει αναπαυτικά καθισμένος στην πολυθρόνα του και να σκεφτεί τα δεδομένα της υπόθεσης, για να φτάσει στη λύση του αινίγματος.
Πλάι του είναι πάντοτε το alter ego του, ο φίλος και συνεργάτης του Captain Arthur Hastings. Όχι ιδιαίτερα ευφυής, αλλά πιστός και γενναίος, βλέπει εκείνα που μπορεί να δει ο μέσος άνθρωπος, ενώ καμιά φορά σκοντάφτει κατά τύχη στην λύση του μυστηρίου. 


Η Miss Felicity Lemon, η γραμματέας του Poirot, έχει ελάχιστες ανθρώπινες αδυναμίες. Ασχημούλα, αλλά απολύτως αποτελεσματική, φιλοδοξεί να δημιουργήσει το τέλειο σύστημα αρχειοθέτησης. 


Η Ariadne Oliver, συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών, το κωμικό alter ego της Agatha Cristie, είναι στενή φίλη του Poirot. Μισεί το αλκοόλ και τις δημόσιες εμφανίσεις, αλλάζει συνεχώς την κόμμωσή της και συνήθως φοράει περίεργα ρούχα και γελοία καπέλα. 


Η κοντέσα Vera Rosakoff, μια πανέξυπνη αγύρτισσα, είναι η αιώνια αγαπημένη του Poirot
Ο James Harold Japp είναι αρχιεπιθεωρητής της Scotland Yard και συχνά συνεργάζεται με τον Poirot για τη λύση κάποιου μυστηρίου.


Ο ικανός ντετέκτιβ έχει ζωντανέψει στο πρόσωπο πολλών ηθοποιών.  Ανάμεσά τους, ο παλιότερος από όλους ο Austin Trevor, ο εξαιρετικός Albert Finney, ο Peter Ustinov που έμοιαζε πολύ λίγο με τον λογοτεχνικό ήρωα, ο Alfred Molina, o Tony Randall, και βέβαια ο τηλεοπτικός Poirot, ο David Suchet, κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος όλων.

Ο Albert Finney ως Poirot

        Ο Peter Ustinov ως Poirot

       Ο David Suchet ως Poirot

Ο Poirot πεθαίνει από την καρδιά του στο Styles Court, στο Έσσεξ, και οι New York Times δημοσιεύουν τη νεκρολογία του στο εξώφυλλό τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου