Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Pin up girls από τον Billy De Vorss


Οι δεκαετίες του 1930, 1940 και 1950 είχαν τα δικά τους pin up girls, καλλονές που φιγουράριζαν σε διαφημιστικές αφίσες, κάρτες, ημερολόγια, ακόμα και σε τραπουλόχαρτα.  Κι αυτά τα κορίτσια, με το φωτεινό βλέμμα, το λαμπερό χαμόγελο, τα κυματιστά μαλλιά, τα κατακόκκινα χείλη, με την ανεμελιά στην έκφραση, είχαν τον καλλιτέχνη τους: τον Billy De Vorss.




Γεννημένος πιθανόν το 1908, έφτιαχνε παστέλ ή λάδια έχοντας συνήθως απέναντί του ένα ζωντανό μοντέλο, κάποια όμορφη νεαρή που άφησε το ίχνος της στην ιστορία χάρη στις ζωγραφιές του. Άλλοτε ντυμένες με αέρινα, προκλητικά φορέματα, άλλοτε με τα εσώρουχα κι άλλοτε σχεδόν γυμνά  με λίγες μόνο ιδιαίτερες λεπτομέρειες να τονίζουν τον ερωτισμό τους: μια κορδέλα, μια εσάρπα, ψηλοτάκουνες γόβες, ζαρτιέρες, ένα λουλούδι ... Ξαπλωμένες σε αιώρες, μπροστά στον δολερό καθρέφτη τους, κάνοντας σκι, χορεύοντας ή πετώντας στα σύννεφα, όποια στάση κι αν έχουν, σε όποιο περιβάλλον κι αν βρίσκονται, αυτές οι ξανθές, μελαχρινές ή κοκκινομάλλες κούκλες κοιτάζουν τον θεατή καταπρόσωπο, τρυφερές, ερωτικές, αφήνοντας να πλανώνται στον αέρα προκλήσεις και υπαινιγμοί.




Είπαν πολλοί πως μιμήθηκε τον Rolf Armstrong και ίσως πράγματι τον μιμήθηκε σε πολλά σημεία. Όμως ο De Vorss δεν ζωγραφίζει θεές, αλλά κορίτσια της διπλανής πόρτας, με το αίμα να κυλάει κάτω από τη ρόδινη σάρκα και το χαμογελαστό πρόσωπο να δίνει υποσχέσεις που μπορεί να βγουν και αληθινές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου