Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Όταν ο Dostoevsky συνάντησε τον Balzac


Το 1843 ο νεαρός Fyodor Mikhailovich Dostoevsky αποφασίσει να εγκαταλείψει το επάγγελμα του μηχανικού, που είχε σπουδάσει στο Nikolayev Military Engineering Institute και το είχε ασκήσει για μικρό χρονικό διάστημα, και να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Τα πρώτα του χρήματα στον χώρο της λογοτεχνίας τα κέρδισε ως μεταφραστής. Ήταν η χρονιά που ο Dostoevsky μετέφρασε στα ρωσικά το αριστούργημα του Honoré de Balzac Eugénie Grandet (Ευγενία Γκραντέ), γραμμένο δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1833.


Όταν μεταφράστηκε το έργο του, ο Balzac ήταν 44 ετών. Είχε ήδη γράψει μερικά από τα πιο διάσημα έργα του, είχε γνωρίσει τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, την «Etrangère» Evelina Hańska,  και είχε κάνει διάφορες επιχειρηματικές κινήσεις, οι οποίες προκάλεσαν την οικονομική του κατάρρευση και υπέσκαψαν την υγεία του.


Ήταν ακριβώς το 1843, στην έκδοση Furne, που η Eugénie Grandet πήρε τη θέση της στην Comédie humaine (Ανθρώπινη κωμωδία), στον πρώτο τόμο και κάτω από τον γενικό τίτλο Scènes de la vie de province (Σκηνές της επαρχιακής ζωής). 
Το καλύτερο έργο του Balzac και από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας (κατά τη γνώμη των κριτικών και τη δική μου!), με λεπτομερέστατες περιγραφές τόπων και ανθρώπων (όπως, εξάλλου, είναι η συνήθεια του συγγραφέα), διεισδυτικότατες αναλύσεις συμπεριφορών και αισθημάτων, είναι ένα αληθινό tableau vivant της ζωής και των ηθών στη γαλλική επαρχία. Είναι, όμως, ακόμα ένα πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο για τη ζωή μετά τη Γαλλική Επανάσταση, δηλαδή για την εποχή της ανόδου της αστικής τάξης.


Η νεαρή Ευγενία, πρότυπο αρετής και ηθικής, ζει με τον σκληρό και φιλάργυρο πατέρα της και την απολύτως υποταγμένη σ’ αυτόν μητέρα της. Οι επιχειρήσεις του πατέρα της, αλλά και του εξαδέλφου της, ενός άμυαλου νεαρού δανδή τον οποίο η Ευγενία ερωτεύεται τρελά, όπως και ολόκληρου του οικογενειακού της περιβάλλοντος, μαζί με την επιθυμία για κοινωνική άνοδο, θα αποδειχθούν πράγματα πιο σημαντικά, και πιο ισχυρά, από τα δικά της αγνά αισθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου