Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Blake and Mortimer


Οι λαοί μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι ηρωικοί Blake και Mortimer τους προστατεύουν. Όσοι επιβουλεύονται την ειρήνη και τη δημοκρατία του δυτικού κόσμου (τρελοί επιστήμονες, αιμοσταγείς δικτάτορες, ακόμα και εξωγήινοι, κυρίως όμως ο φοβερός και τρομερός τυχοδιώκτης, ο συνταγματάρχης Olrik) δεν μπορούν να τα βάλουν με τον  λοχαγό της ΜΙ5 και με τον ιδιοφυή φυσικό.



Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι φύλακες άγγελοι, αυτοί οι σωτήρες της ανθρωπότητας;
Μα, είναι οι πρωταγωνιστές μιας σειράς κόμικ που φέρει το όνομά τους και τέκνα του Βέλγου Edgar P. Jacobs


Δυο Βρετανοί με πατέρα Βέλγο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση.
Ο «ψυχρός πόλεμος» και ο ανταγωνισμός Ανατολής-Δύσης διαπερνούν ολόκληρο το έργο του Jacobs. Οι ήρωές του είναι Βρετανοί και πάντοτε νικητές απέναντι στις απειλές της Ανατολής (π.χ. Το μυστικό του Ξιφία). Ο Blake και ο Mortimer ζουν και ενεργούν ως Βρετανοί: τρώνε στη λέσχη «Κένταυρος», διαβάζουν την εφημερίδα τους, πίνουν τσάι, πίνουν ουίσκι με πάγο.
Ζουν μαζί, θυμίζοντας άλλα διάσημα δίδυμα: τον Sherlock Holmes και τον γιατρό John Watson του Conan Doyle, τον Hercule Poirot και τον Arthur Hastings της Agatha Kristie. Όμως, ενώ ο Holmes δεν παύει να ειρωνεύεται τον Watson και ο Poirot να σκαρφίζεται διαρκώς τρόπους να μειώσει τις συνέπειες από τις γκάφες του Hastings, οι δύο ήρωες του Jacobs είναι απολύτως ισότιμοι και συμπληρωματικοί. Ο Blake, άνθρωπος της δράσης, και ο Mortimer, άνθρωπος της γνώσης, συνεργάζονται άριστα και αποτελεσματικά.
Από την άλλη, ο Mortimer αποτελεί θετικό πρότυπο επιστήμονα, ταγμένου στην υπηρεσία ανθρωπιστικών ιδεωδών, ενώ οι αντίπαλοί του είναι συνήθως σπουδαία μυαλά, αλλά φαύλοι (π.χ. ο Dr. Septimus στην Κίτρινη σφραγίδα), 


δημιουργώντας έτσι εύλογο προβληματισμό για τη σχέση της επιστήμης με την ηθική, με τον άνθρωπο. Ο Jacobs, γεννημένος το 1904, έζησε τη φρίκη δύο πολέμων και, κυρίως, την τρομακτική κατάληξη του δεύτερου. Διαρκώς, λοιπόν, υπενθυμίζει στους αναγνώστες του την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου, την αυταρέσκεια της επιστήμης και τα σκοτεινά σχέδια του ολοκληρωτισμού (π.χ. ο τύραννος Βasam Damdu στο Μυστικό του ξιφία), που επιθυμεί να μετατρέψει τους ανθρώπους σε α-νόητες μαριονέτες. Τους υποδεικνύει ακόμα τον εύθραυστο χαρακτήρα των τεχνολογικών κοινωνιών (π.χ., Το αίνιγμα της Ατλαντίδας)και δεν ξεχνά να υπογραμμίσει ότι και το παρελθόν δεν υπήρξε- και το μέλλον πιθανότατα δεν θα είναι- ειδυλλιακό (π.χ. Η διαβολική παγίδα).    


Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του πρίγκηπα Ίκαρου, στο Αίνιγμα της Ατλαντίδας. Ένα μανιφέστο ή μια οδηγία: "Πείτε στους γήινους πως βρίσκονται σε μια νέα εποχή γεμάτη θαυμαστές ευκαιρίες, πως την ειρήνη και την ευτυχία δε θα τι βρουν στην επιστήμη και το θρίαμβο. Θα τις βρουν, αν διώξουν από μέσα τους το μίσος και την ανοησία. Ας έχουν την καταστροφή της Ατλαντίδας ως παράδειγμα προς αποφυγήν!". 
Γυναίκες δεν υπάρχουν στον κόσμο των δύο ηρώων, εκτός από την κυρία Benson, που κάνει τη χάρη στον Mortimer να τον απαλλάσσει από τους ενοχλητικούς ξένους. Μόνον ο θάνατος του Jacobs επιτρέπει να εισβάλει στο κόμικ μια ουσιαστική γυναικεία παρουσία. Η παλιά αγαπημένη του Mortimer, που από παρεξήγηση μετατρέπεται σε ορκισμένη εχθρό του.
Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα εξής έργα:
-          Το μυστήριο της Μεγάλης Πυραμίδας (2 τόμοι)
-          Η κίτρινη σφραγίδα
-          Το αίνιγμα της Ατλαντίδας
-          SOS Μετεωρίτες
-          Η διαβολική παγίδα
-          Υπόθεση περιδέραιο
-          Οι τρεις φόρμουλες του καθηγητή Σάτο (α΄ μέρος)
-          Οι 3 φόρμουλες του καθηγητή Σάτο (β΄ μέρος, σε σενάριο του Jacobs με σκιτσογράφο τον Bob de Moor)
-          Υπόθεση Φράνσις Μπλέικ (σεναριογράφος είναι ο Jean van Hamme και σκιτσογράφος ο Ted Benoit).
-          Η συνομωσία Βορονόφ (σενάριο του Yves Sente και σκίτσο του Andre Julliard) 
-          Αλλόκοτη επαφή (από τον van Hamme και τον Benoit) 
-          Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου (α΄μέρος)
-          Οι σαρκοφάγοι της 6ης ηπείρου (β΄ μέρος, και τα δύο μέρη από τον  Sente και τον Julliard) 
-          Το τέμενος της Γκοντουάνα (από τον Sente και τον Julliard)
Το τελευταίο επεισόδιο της διάσημης σειράς κυκλοφορεί με τίτλο Κατάρα των τριάντα αργυρίων και σε αυτό οι δύο φίλοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα (Αθήνα, Μάνη, Κρήτη ...), για να αναζητήσουν τα τριάντα αργύρια της προδοσίας του Ιούδα, τα οποία βρίσκονται κρυμμένα σε κάποιο ελληνικό νησί, αλλά και για να αποτρέψουν τα σατανικά σχέδια του Olrik και ενός Γερμανού αξιωματικού των Ναζί, οι οποίοι επιθυμούν να γίνουν κυρίαρχοι του κόσμου με τη μαγική δύναμη των τριάντα αργυρίων. Το έργο κυκλοφόρησε σε δύο τόμους, το 2009 και το 2010, όμως οι δημιουργοί του είχαν συλλάβει την ιδέα πολύ νωρίτερα, την εποχή που η Ελλάδα τραβούσε τα βλέμματα όλου του κόσμου προετοιμάζοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Blake και ο Mortimer έχουν, όμως, το κωμικό τους αντίστοιχο, τον Francis και τον Philip, στην ξεκαρδιστική παρωδία του Veys και του Barral.


Εξάλλου, οι καιροί άλλαξαν. Και μαζί άλλαξαν και οι δύο φίλοι. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι η διάθεσή τους να σώσουν τον κόσμο. Λέτε αυτήν τη φορά να τα καταφέρουν;


Πηγές για τις εικόνες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου